Ползите от консумацията на червено вино

Умерената редовна консумация на червено вино е полезна не само заради съставките в ароматната напитка, но най-вече заради начинът на живот, който води човек покрай виното.

Много хора знаят, че червеното вино е полезна за здравето напитка, защото съдържа полифеноли. Но все повече експерти вярват, че стилът на живот и начинът, по който пием, са по-важни от това какъв алкохол консумираме.

През 1992 г. д-р Серж Рено обърнал внимание на данните, че хората във Франция по-рядко страдат от сърдечни заболявания в сравнение с тези от Северна Европа, въпреки че нямало разлика в количеството наситени мазнини в храната и на двете групи. Той нарекъл това „френският парадокс” и го отдал на Средиземноморската диета и най-вече на червеното вино.

Малко по-късно няколко изследвания доказали, че алкохолът, независимо от неговия вид, може да е полезен за здравето, ако се консумира с мярка ( максимум 1 напитка/доза или 12,5 г алкохол дневно за жените и 2 напитки или 25 г на ден за мъжете). Той повишава „добрия” HDL холестерол, има противовъзпалителни свойства и помага да контролираме нивото на глюкоза в кръвта. Негативните ефекти са, че повишава риска от високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и различни видове тумори като рак на гърдата или на дебелото черво. Крайният резултат е една J-образна връзка между алкохола и смъртността, където умерената консумация повишава шансовете за дълъг живот, а прекалената ги понижава.
Изследователите са се опитали да открият дали и бирата може да има толкова здравословни ползи като виното, но резултатите поне засега са противоречиви.

2015-06-16